Zdrowie na talerzu
Na warsztaty zaprosiły Panie Katarzyna Bagińska pedagog i Izabela Głogowska dietetyk. Zajęcia przeprowadzone zostały na podstawie autorskiego programu pań „Dobry start”, obejmującego warsztaty edukacyjne połączone z poznawaniem nowych produktów i degustacją.
Warsztaty w przedszkolu odbyły się w dwóch częściach. Części edukacyjnej, która dotyczyła zdrowego odżywiania, opierała się na zabawie, grach i praktyce. Dzieci poprzez aktywne uczestnictwo w zajęciach, zdobyły wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej. W części kulinarnej przedszkolaki samodzielnie przygotowywały zdrowe i smaczne potrawy. Podczas zajęć wszyscy wspólnie gotowali, degustowali oraz poznawali nowe smaki. Dzieci wcieliły się w rolę kucharza, doświadczyły samodzielnego przygotowywania posiłków oraz organizacji pracy i współdziałania w grupie. Była to dla wszystkich doskonała okazja do rozwijania umiejętności kulinarnych oraz zachęcania do próbowania nowych smaków i produktów, a także i przede wszystkim do zdrowego odżywiania.