Podróż do świata smaków, zapachów i kolorów – Dzień Dziecka

          1 czerwca to święto wszystkich dzieci. Tego dnia przedszkolaki z grupy KRASNALE i WIEWIÓRKI wzięły udział w zajęciach warsztatowych organizowanych przez pizzerię  Da Grasso. Dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd wywodzi się pizza, jak ją prawidłowo przygotowywać. Po pokazie przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – rozciągały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie, za co otrzymały dyplomy ,,Małego kucharza".

        Zajęcia kulinarne to  fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata. Mają one nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw. Ponadto rozwijają swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. A wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.

Serdecznie dziękujemy GOSPODARZOM  

za miłe przyjęcie i smaczne warsztaty.


krasnale 1, 2 ,3

wiewiórki 1 ,2 , 3, 4